UK dnes po 16. raz udelila granty na podporu projektov mladých vedcov

24.04.2012 Bratislava

Bratislava 24. apríla (TASR) - Univerzita Komenského (UK) v Bratislave dnes už po 16. raz udelila granty určené na podporu vedeckých, pedagogických a umeleckých projektov mladých učiteľov, vedeckých pracovníkov a interných doktorandov UK. Granty získalo tentoraz 322 projektov, ktoré univerzita podporila sumou 302.300 eur, čo je v priemere 940 eur na jeden grant.

Rektor UK Karol Mičieta v slávnostnom príhovore v aule univerzity pri príležitosti odovzdávania grantov vyzdvihol stúpajúci záujem mladých ľudí o granty. "Kým v prvom roku zavedenia grantov, v roku 1997, sa o ne zaujímalo len 73 mladých pracovníkov UK, vlani už univerzita evidovala 580 žiadostí. Možnosť zapojiť sa do terajšieho 16. ročníka tejto celouniverzitnej aktivity využilo 636 žiadateľov a odborné komisie odporučili na udelenie grantov 322 projektov, čo predstavuje približne polovicu financovaných projektov z celkového počtu žiadostí," povedal okrem iného rektor. Ako spresnil, o Granty UK mohli aj v tomto roku požiadať mladí univerzitní pracovníci do 30 rokov.

Mičieta vyzdvihol, že odborná porota, ktorá vyhodnocovala projekty, konštatovala, že postupne sa zvyšuje kvalita projektov, rastie ich invenčnosť, ako i profesionalita spracovania. Viac ako polovicu schválených projektov podali riešitelia vo veku do 28 rokov.

Z pohľadu počtu a úspešnosti projektov podaných jednotlivými fakultami si prvenstvo i v tomto roku udržala Prírodovedecká fakulta UK, ktorá predložila 212 projektov, z nich 108 bolo úspešných. Fakulta matematiky, fyziky a informatiky UK podala 128 projektov, z ktorých bolo podporených 65. Tretie miesto v počte podaných projektov patrí Lekárskej fakulte UK v Bratislave, z ktorej zaevidovali 58 žiadostí a 29 z nich získalo grant. Jesseniova lekárska fakulta UK v Martine podala 54 projektov, z ktorých bolo úspešných 27, uviedol prof. Mičieta.

"Záujem o granty narástol aj v radoch doktorandov a mladých vedcov z oblasti humanitných vied. Svedčí o tom 21 pridelených grantov zo 41 žiadostí Filozofickej fakulty UK, 21 podporených projektov zo 42 žiadostí Pedagogickej fakulty UK či 9 pridelených grantov z 18 návrhov predložených Právnickou fakultou UK," dodal rektor Univerzity Komenského.
 

Vyberte región